onsdag 28 oktober 2009

Hazara



Tack vare framgången för boken och filmen Flyga Drake (trailer ovan) vet västvärlden lite mer om Afghanistan, dess folkgrupper och historia. Det är lätt att applicera situationen i sin egen centraliserade nation med ett dominerande språk och tro att i Afganistan talar man afganska.

I boken är ju tjänstefolket Hazara och arbetar för en familj tillhörande den största folkgruppen Pashtu. Så får man en bild av hur hazarafolket alltid har diskriminerats genom historien men kanske också en något skev bild av att pashtuner alltid är rika. Trots att nära hälften av Afganistans befolkning är pashtuner är deras språk pashto inte lingua franca. Boken är skriven på dari eller "östpersiska" (Irans farsi är då västpersiska) vilket är vad de flesta kan tala i landet och som är mycket likt hazarafolkets språk hazaragi (som också har en del mongoliska och turkiska ord), medan pashto inte är ett persiskt språk.


Foto härifrån.


Alla invandrare jag har träffat från Afganistan har varit hazaras och talat dari. Många unga pojkar har minst sagt dåliga erfarenheter från möten med talibanerna som man bokstavligen bär med sig resten av livet. De flesta har flytt sedan en förälder dödats av talibaner. Den NATO-stödda regeringen som nu har den centralen makten är knappast heller känd för att underlätta situationen för Hazarafolket.





Här en film om en hazaraflicka som drömmer om att få gå i skolan men möter idel motgångar, inte minst från pachtupojkar. Det är ingen text men man förstår det mesta ändå. Detta är bara den första delen, de andra finns i listan på Related Videos.

Hazarajat i centrala Afganistan är kanske mest känt för de urgamla Buddastatyerna i Bamyan som talibanerna sprängde sönder för att förhindra avgudadyrkan, vilket man ser i filmens början. Trots att hazaras är muslimer anses dom inte vara det av talibanerna eftersom dom är shia- och inte sunnimuslimer. Talibanrörelsen föddes i radikala islamskolor (Talib, student efter arabiskt låneord) i södra och östra Afganistan, och norra och västra Pakistan som ju är pashtunernas område. Talibaner är i regel pashtuner, men de pashtuner som inte är det lider förstås lika mycket som alla andra av deras våld. Även om problemen för hazaras alltså är betydligt äldre än talibanrörelsen så hör jag aldrig kritik som blandar ihop rörelsen med folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar