torsdag 3 december 2009
Det är vi som är dom konstiga
Debatten efter Vellinge gör en mest less. I SVT:s debatt fick man möjligen ett ordentligt exempel på vad Göran Hägglund menar med köksbord, även om det var gammoderater som var osmakligt uppriktiga. Det är inte utan att man tycker lite synd om de nya moderaterna när de inför stundande val konfronteras av sin egna rötter.
Hur osmidig kommunikationen än var till kommuninvånarna kan man inte komma ifrån att detta egentligen inte hade någon betydelse för deras inställning. Den obehaglige "bloggaren" i Debatt varnar på hägglundskt vis för att man måste sluta bortse från vad vanligt folk tycker, annars ger man Sverigedemokraterna precis vad de vill ha. Precis som socialministern missbrukar denne grovt uttrycket "vanligt folk" eller, i den mån spånen vid köksbordet i Vellinge i lokal mening utgör vanligt folk, så måste man just bortse från vad de tycker. De två gubbarna och de två unga männen hasplade ur sig fördomar i en takt och på ett sätt som inte förekommit sedan Jehovas anklagade för övergrepp på barn yttrade sig i tv och undrade varför bibeln inte fanns kvar i svenska rättsalar. Det fanns i debatt ingen raffinerad förljugenhet a la Ulf Ekman utan ren och osminkad galenskap, toppad med skrytet om att fadern stred vid östfronten, vilket ju bara kan vara med nazityskland.
Allt detta var ett extremt exempel på vad problemet är i debatten: Man talar om människor som man av princip inte vill lära känna, som om man känner dem. Flyktingbarnen ska inte komma till Vellinge för att de är så och så. Det här säger alltså invånare i en kommun som systematiskt har vägrat att ta emot invandrare, ja till och med fått en judisk familj att flytta.
Ett skäl: Barnen är inga barn, följt av horribla spekulationer om de här människornas egenskaper. Det här är barn som tvingats uppleva saker som barn mindre än andra ska behöva uppleva, vilket kanske tvingar dem att mogna tidigare än svenska ungar men på intet sätt teleporterar dem från deras faktiska ålder. I Sverige har de möjlighet att få vara barn och ungdomar igen, om de behandlas som sådana och får professionell hjälp i form av vård.
Det finns ett utbrett missförstånd om att misslyckad integration är något som drabbar svenskar. Jag förstår inte hur man utan direkt ras-istiska skäl, dvs om man åtminstone vill ha det kan påstå att man är drabbad av misslyckad integration. Är det jobbigt att ens efternamn hindrar en att få jobb och bostad och att man har svårt att lära sig svenska? Det är som om en man skulle känna sig diskriminerad för att han tjänar mer än en kvinnlig kollega.
Känner sig tex von Skitnödig hotad i Falsterbo av att bilar brinner i Rosengård? Han ska känna sig misslyckad.
Då finns det de som betackar sig för att ta emot flyktningbarn så länge vi inte kan ta hand om dem. Detta skenargument har bara sin grund i att man inte vill. "Det är ju så synd om barnen." Ja, det beror på dig.
söndag 22 november 2009
Blybarnen
Idag kl 20 visar SVT Blybarnen, en dokumentär om hur människor i Chile drabbats av det avfall som det svenska bolaget Boliden betalade ett lokalt bolag att ta hand om 1984 för att slippa deponera i Sverige.
lördag 14 november 2009
Synnerligen
fredag 13 november 2009
Michel Mullady - Children of Lead
torsdag 12 november 2009
L'il Champs
tisdag 10 november 2009
Louis Kahn
Då är det mycket svårare och därför intressantare att fråga sig hur mycket en konstnär får negligera sin familj i namn av konsten. Jag har sett två dokumentärer av söner till konstnärer som genom sina filmer på olika sätt söker kontakt med sina fäder. Båda växte upp med ensamstående mödrar eftersom deras fäder redan hade familj sedan tidigare, men träffade regelbundet sina pappor eftersom dessa ansåg sig kunna pendla mellan sina familjer. Då båda filmerna är gjorda av sönerna så är mammornas, dvs älskarinnornas/extrafruarnas situation inte i fokus.
Den ena finns på SVT Play fortfarande - Dirigentens dubbelliv.
En rolig del av filmen är det konstanta rökandet, rentav tobaksbolagen drömscenario. Idel gamlingar som med skakande händer inte försummar sig denna njutning och uppenbarligen inte behövt kompromissa i ålder.
I den här filmen lever fadern, Otmar Suitner, även om han tycker sig vara för gammal för att dirigera. Sonen vill uppleva just detta, för att kunna förena fadern han växte upp med, med konstnären han alltid sett som en främling. Den här filmen är lite gemytlig eftersom far/konstnär, son och kvinna ett och två umgås otvunget med varandra. På ytan vill säga, eftersom ingen riktigt vill klaga, fastän man ser en viss bitterhet i den äldre kvinnans blick. Trots att filmen är mycket bra så känns det som att gubben kommer billigt undan. I grunden så ifrågasätter sonen inte sin fars beteende, han är bara ute efter (vilket är förståeligt) den där föreningen av far och konstnär innan det är för sent.
Den bästa dokumentär jag någonsin sett - My Architect - A son´s journey in search of a father - finns nog inte som video på internet, däremot en snutt där skaparen förklarar lite om den och visar en del klipp:
Den här pappan/arkitekten Louis Kahn är död, därför blir ju sökandet annorlunda. Pappan, precis som den förre belönad med ett utseende som inte motiverar intresset hos kvinnor, har i allra högsta grad åsidosatt inte bara sonen utan alla familjer i sin arbetsnit. Det är kanske ingen större ursäkt men väl lite mindre hyckleri. Just för att pappan är död är sonen mer benägen att få svar på frågan om varför farsan inte var där när det gällde, och får genom den bengaliske mannen i klippet ovan ett ganska gripande svar. På sätt och vis pajar klippet den riktiga dokumentären, eftersom den visar el gran final på en lång resa, den mäktigaste byggnaden av alla mäktiga byggnader som passeras på vägen mot det svar sonen letar efter. Jo, världens coolaste byggnad finns i Bangladesh.
Den senare filmen ger genom sin frågeställning ett visst svar också åt modern/kvinnan som ju delar hans öde, medan den förra filmen efter att ögonblicket mellan far och son uppnåtts lämnar frågan om vad kvinnorna ska glädja sig åt. Att få fortsätta dela på den gamla gubben?
måndag 9 november 2009
Gunnar Ekelöf
men det gäller ett vad:
I verkligheten är du ingen.
Så jaglös, naken och formlös är verkligheten!
Det var i skräck inför den du började klä dig,
började uppföra dig och kalla dig 'jag',
klamra dig fast vid ett halmstrå.
I verkligheten är du ingen.
Barnen ingen vill ha
söndag 8 november 2009
Good Vibrations
En spellista på Spotify som ser ut såhär:
Beach Boys - Good Vibrations
The Ronettes - Be My Baby
Ramones - Danny Says
The Jesus And Mary Chain - Cherry Came Too
Sonic Surf City - Let´s Make Love
The Concretes - You Can´t Hurry Love
Håkan Hellström - För en lång lång tid
Glasvegas - Daddy´s Gone
Jag har aldrig riktigt förstått varför Brian Wilson blev knäpp av avundsjukan mot Beatles. Eller är det en myt? Pop är för mig den tråd man kan följa tillbaka mot Beach Boys´ melodier. Good Vibrations är ju ingen djupsinnig låt om man inte betänker hur väl sammanbundna musiken och orden är. Min tråd kanske inte håller för tung analys eller är kronologiskt korrekt.
Håkan Hellström är inte särskilt intresserad av att odla myten om sig själv när journalister frågar honom om saker. I en gammal radiointervju besvarade han i princip varje fråga, oberoende av vad den handlade om, med "Öh...melodi". Bra så. Den här tråden är inte identisk med de sockersöta teman som finns hos Phil Spector. Den fungerar lika bra med Glasvegas diskbänksrealism.
Om man vill sluta cirkeln:
Glasvegas - Be My Baby
tisdag 3 november 2009
"Kom nu, eld!"
Den här utgåvan från Natur & Kultur är en av de snyggare böcker jag sett. Texten som används grafiskt är från översättaren Gösta Oswalds manuskript. Oswald är kanske Sveriges störste litteräre underbarn och hann aldrig bli äldre än ung. Hans egna verk har jag dock aldrig fastnat för.
Friedrich Hölderlin är ju en svår jävel, det går inte riktigt att komma ifrån. Jag tycker dock att man göra en skillnad mellan författare som i smyg njuter av att vara exklusiva och de som inget hellre önskar än att slippa vara pretentiösa, men råkar ha så mycket att säga att de inte kan undvika det svåra.
Jag tycker att det är slugt att ha en modern stil till en 200 år gammal brevroman när den som i det här fallet inte tappar sin aktualitet. Det gäller väl all god litteratur. För även den största litteratur gäller ändå att den i sin tidlöshet i regel är typisk för sin tid. Få författare är som Hölderlin fascinerande svårplacerade. Jag kan inte läsa Shakespeare i original, min sit com-engelska räcker inte till det. Jag har svårt att relatera till romantikernas världsbild och göra den relevant för min existens. Und so weiter. Hyperion (namnet kommer från en bländande solgud så fotona ska minsann...) är med all sin svårighet ändå inget åt det hållet. Den vill på det hela taget få människan att acceptera tillvaron i dess absurda vardaglighet, undvika extremism och hylla konsten som lindring.
Dessutom är romanen en fis i rymden i komplexitet om man jämför med den diktning som Hölderlin övergick till de sista åren innan sin sinnessjukdom (de sista 40 åren spenderade han i ett torn, togs om hand av en familj och skrev inget mer). Man kan se en del smakprov på den här hemsidan av översättaren Erich Schwandt. Det dröjde uppåt hundra år från att hymnerna skrevs innan man tog hand om de krångliga manuskripten och Hölderlin blev den litterära superstjärna han är idag. När Jan Gilliou klagar över motsatsen till sina egna böcker, dvs litteratur som enligt honom bara finns till för att akademiker ska kunna gräva fram det outtalade, är väl Hölderlins dikter mer slående än något annat. Det beror på att Hölderlin var mycket mindre pretentiös än Gilliou.
Foto härifrån.
söndag 1 november 2009
Zoriah
Första klippet i ett upphackat avsnitt där Zoriah och en annan fotograf befinner sig i Palestina. Man tycker sig se huset som genom Zoriahs foto finns på omslaget till boken 22 sömnlösa nätter om kriget i Gaza.
lördag 31 oktober 2009
María Lionza
fredag 30 oktober 2009
El día del muerto
Foto härifrån.
onsdag 28 oktober 2009
Hazara
Tack vare framgången för boken och filmen Flyga Drake (trailer ovan) vet västvärlden lite mer om Afghanistan, dess folkgrupper och historia. Det är lätt att applicera situationen i sin egen centraliserade nation med ett dominerande språk och tro att i Afganistan talar man afganska.
Foto härifrån.
måndag 26 oktober 2009
Didi & Stulle
Dialogen är skriven på gammal Berlindialekt, ett tydligt tecken på Didi & Stulle´s avsaknad av medveten coolhet. Sådan är dialogen i Döblins roman Berlin Alexanderplatz från 1929 (serie av Fassbinder som nyligen visades på SVT igen) och ingen ung människa talar längre så. G blir J (jejenüber), ich blir ick, au blir oo (ooch), ei blir ee (een), das ist blir dit is osv.
lördag 24 oktober 2009
Eric de la Reguera
fredag 23 oktober 2009
Jaka Babnik
Att åka bräda är en konst, fotografering är en konst och det här är stor konst. Fler teman på hemsidan.
torsdag 22 oktober 2009
Del The Funky Homosapien
Själv fastnade jag för projektet Deltron3030, vars medlemmar förutom Del hamnade i Gorillaz. Det hittills enda albumet med samma namn är ett dystopiskt koncept med geniala texter och arrangemang. Personligen tycker jag att gangsta ska innebära riktiga galningar som Gravediggaz och Getto Boyz, annars bör rap vara intellegent och sund som i fallet Del och Deltron.
I övrigt verkar Del klämma fram skivor i rask takt, tillgängliga i olika form på hans hemsida. Alla album kan streamas från hemsidan (inte på spotify), några kan laddas hem varav en del gratis och nyare för en valfri summa som dock minst måste vara 3 dollar. Här vill man uppenbarligen testa olika möjligheter för att få uppmärksamhet och pengar med hjälp av fildelning. Det kanske inte är lika sympatiskt som att släppa allt gratis utan undantag, snarare alltså mer intressant för ambitionen att uforska hur folk ställer sig till koncepten man tar fram. För allt som kostar ska det gå mycket gratis. Framställ kostnaden som en donation. Se till att folk ska kunna sprida det så enkelt som möjligt, t.ex. som här genom inbäddning.
måndag 19 oktober 2009
Göran Hägglund
lördag 17 oktober 2009
Gunnel Wåhlstrand
Först kan man ägna lite tid åt att inte riktigt acceptera möjligheten till en sådan exakthet med tusch. Jaja, projektor och blyertspenna som hon börjar med, det är ju ingen konst. Men det dröjer inte länge innan det blir det.
Okey, det visar sig vara möjligt. Hur hälsosamt är det då. Fotografierna är på hennes far, tagna av hennes farfar. Sedan ryms en del tragik som filmen tar upp. Utan att vilja paja dess historia så kan man påpeka att den är formad efter personen som skildras. Precis som Gunnel Wåhlstrand vill nå sin far genom att måla sig in i ögonblicken fångade i kameran, följer vi henne i filmen enbart i ateljén, "det (kliniskt) vita rummet". Storartat.
Fick mig att tänka på en gammal kursbok av Heidegger som man gick vilse i ungefär som en berusad irrar runt men sen i slutändan kommer fram. Jag tänker inte lära mig hur, men nazistfilosofen kommer åtminstone med hjälp av grekerna fram till att det är konstverket som ger verkligheten ontologisk status och inte tvärtom. Nåt sånt verkar även Wåhlstrand anse- när tavlan "känns" klar så gör inte felen så mycket.
När man sett filmen kan man dessutom läsa en intervju som bör vara gjord senare.